Från webbdagbok till pengafabrik

Bloggen har de senaste nio åren varit stort i Sverige. Den förvandlats från en webbdagbok till en webbplats som uppfyller definitionen av massmedium som man dessutom kan tjäna stora pengar på.

Den svenska bloggvärlden växer så det knakar. Idag uppskattas det att finnas cirka 250 miljoner olika bloggar i hela världen. Och siffran stiger fortfarande. För några år sedan har bloggar förvandlats från en vanlig webbdagbok till ett massmedium som har stor påverkan och inflytande på både konsumenter och även olika samhällsfrågor. Isabella Löwengrip, Kenza Zoutien och Alexandra ”Kissie” Nilsson – det är dessa tre unga och, i jämförelse med sin ålder, rika tjejer som toppar bloggvärlden i Sverige. Hur tjänar de så mycket pengar? Jo, på att blogga.


Många ämnen
Att beskriva sin vardag, lägga upp bilder på mat och ”dagens outfit” samt ge bästa shoppingtips är det som läses mest i Sverige. Men det finns även en mängd bloggar som handlar om politik, samhällsfrågor, livsstil, träning, mat, hälsa, resor mm – ja, utbudet är otroligt stort idag.

Idag finns det tiotals artiklar och texter med tips på hur man kan tjäna pengar på sin blogg. De flesta av de största bloggarna tjänar pengar på sin blogg genom annonsintäkter och sponsring. Det finns tre typer av annonsintäkter: annonsnätverk, affiliatenätverk samt såld annonsplats.

Annonser och sponsring
Ett annonsnätverk riktar sig till både små och stora bloggare. Det är en halvautomatisk tjänst som fungerar så att en bloggare väljer storlek på en annons och om denna ska vara i text- eller bildform. Senare får en bloggare en kod som klistras in där reklamen ska synas. Ett affiliatenätverk är en halvautomatisk tjänst som riktar sig till de mindre bloggarna. Tjänsten går ut på att en bloggare själv väljer vilka annonser som ska visas på bloggen. En såld annonsplats innebär att en bloggare har sina egna annonssäljare. Att få betalt genom att erbjuda plats för annonser fungerar i princip på samma sätt som andra webbplatser. Alltså, det är antalet ”klick” som räknas.

Sponsring är idag populär och väcker mycket uppmärksamhet i bloggvärlden. Detta går ut på att en viss bloggare får betalt genom att skriva positivt om en vara eller en tjänst, visa bilden på den, eller helt enkelt visa sig med den exempelvis på bio eller i affären. Detta är ett enkelt sätt men det finns många konsekvenser som exempelvis att bloggarens trovärdighet hotas.

 

Jessika Dzialo

Läs mer:
http://tidningenskriva.se/nyheter/2012/10/7-satt-att-tjana-pengar-pa-din-blogg/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/bloggarna-som-forandrade-sverige/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s