Olika betalstrategier hos länets tidningar

I februari i år lanserade Norrbottens-Kuriren och NSD bastanta betalväggar på webben, där större delen av materialet låstes för icke-prenumeranter. En vecka senare gjorde Piteå-Tidningen samma sak, men låste allt.

Nu, tre månader senare, ser läget lite annorlunda ut. Norrbottens-Kuriren och NSD har dragit tillbaka en stor del av sina betalspärrar medan Piteå-Tidningen fortfarande tar betalt för allt. På grund av sjunkande läsarsiffror skrotade Norrbottens-Kuriren och NSD större delen av sina betalväggar efter bara några veckor. Betallösningen som används nu liknar mer de premium-tjänster som många andra dagstidningar använder, där 20-30 procent av materialet är låst – jämfört med 70-80 procent tidigare. En journalist på Norrbottens Media säger i en intervju med SVT:s Nordnytt att avvecklandet av betalväggen kan ge märkliga signaler till läsarna.
–De som betalt för att enbart läsa tidningarna på webben får ett märkligt intryck när man helt plötsligt öppnar för att mer av materialet kan läsas gratis.

”Det går riktigt bra”
Piteå-Tidningen, som också har ett nära samarbete med NTM-koncernen, låste allt sitt material vid lanseringen i februari och håller det fortfarande låst för alla som inte är prenumeranter.
– Bara sådant som är stora nyhetshändelser eller innebär fara för liv är tillgängligt för alla. Vi har ju ändå ett samhällsansvar, säger Bengt Larsson, chefredaktör på Piteå-Tidningen.
Enligt honom har de andra länstidningarnas betallösningar inte haft någon betydelse för hur Piteå-Tidningen valt att göra. Han menar också att tidpunkten för lanseringen av Piteå-Tidningens betalvägg inte hade något att göra med när de andra tidningarna lanserade sina betalväggar.
– De andra tidningarna var redo före oss helt enkelt.
Bengt berättar också att stor del av trafiken har flyttat från datorn till mobilen och att det ser ut att fortsätta så.
– Det går riktigt bra. Trafiken för unika webbläsare totalt har minskat med ungefär 25 % men det är inte speciellt oroande, säger Bengt Larsson.
Media snapshots har försökt nå chefredaktörerna på Norrbottens-Kuriren och NSD under dagen utan resultat.

Åsa Stubbfält

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s