Web kanaler är den nya tv:n

Tre stora tv kanaler som inte arbetar under public service måste hitta sina egna vägar för att överleva. Många försöker kämpa sig igenom på webben men om det lönar sig är inte alltid säkert. 

För att kunna kolla på vissa program från t.ex. TV4, TV3 och kanal 5 måste man inte alltid ha en tv utan det funkar även med en dator och tillgång till internet. Så klart funkar även tekniska beredskaper som smartphone och surfplatta. Men ibland räcker det inte ens till med dessa tillgångar då man behöver tillgång till webbsidornas premiumtjänster eller andra betalväggar.

Bästa resultatet
TV4är i jämförelse med TV3 och kanal 5 den websidan som har flest betalväggar på sitt material. Örian, som jobbar på kundservice på TV4 play premiumtjänsts avdelning, berättar att det finns vissa undantag där man inte behöver betala.
– Serier är oftast gratis i 7 dagar och med premium får man se dem en längre tid, säger han. Han berättar också att nyheter och de flesta barnprogram alltid är kostnadsfria.
– Ibland har det dykt upp problem inom betalning, men det har oftast handlat om att banken har haft problem, säger Örian.

Dessa problem har dock inte spelat någon större roll eftersom det går bättre än någonsin för TV4. Resultat (inkomst av pengar)från 2013 hade ökat med 12,3 procent jämfört med år 2012, som innebär att resultatet blev 648 miljoner kronor år 2013. Ökningen är på grund av den starka annonsförsäljningen men framförallt har det gått bra för TV4s premium och annonsförsäljningen på TV4 play har ökat starkt.
– Parallellt med TV4 Play Premium, vår betal-TVtjänst, är en reklamfinansierad webb-tv ett prioriterat tillväxtområde för oss, säger Casten Almqvist i en intervju med Dagens Media. Kolla upp citatet, låter konstigt!

Skriver historia
Tv3 och Kanal 5 har nästan samma policypå vad som ska vara tillgängligt för tittaren och vad som ska kräva betalning i form av premiumtjänst eller andra betalväggar. Men ändå så har Tv3 gett tittare många möjligheter att få se och dela stora idrottshändelser. Som senast då TV3 var en av huvudkanalerna för vinter-OS i Sotji. Detta var även första gången som ett kommersiellt tv-hus i Sverige sände spelen. Kanal 5 är mest känd för alla serier som sänds.  Om man använder sig av deras premiumtjänst får man inte bara tillgång till fler serier utan kvaliteten på materialet blir högre.

Men även om tillgångarna är större hos tv3 och tv5 och materialet mest består av serier och program, som svenska tittare föredrar, visar TV4s statistik att det har lönat sig för dem att ha premiumtjänsten. Det finns inget konkret svar om tv3 eller kanal 5 vinner på att ha premiumtjänsten. Men det som är klart är att Tv4play lönar sig.

Shirley Becker

Länkar: 

http://w http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3803249.ece

http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3803249.ece

http://www.tv3.se/os/tv3-blir-huvudkanal-för-vinter-os-i-sotji-2014

http://streaminfo.se/project/kanal-5-play/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s