#socialavalet

Svenska Dagbladet lanserade igår en ny webbtjänst som ska underlätta för läsarna att följa den politiska debatten på sociala medier.

Under ”supervalåret” 2014 satsar politiska partier mycket mer än tidigare på att nå sina väljare på sociala medier. De hetaste platserna för politisk debatt, enligt politiska partier, är just Facebook, Instagram, Twitter och även Youtube.

Svenska Dagbladet uppmärksammade fenomenet och lanserade igår en ny realtidstjänst på webben, #socialavalet. Med hjälp av denna tjänst kan läsarna snabbt ta del av den politiska debatten på sociala medier. Detta är ett samarbete mellan Svenska Dagbladet och den bästa svenska omvärldsbevakaren, enligt Ung Cancer och experten Emanuel Karlsten, företaget Lissly.
– Svenska Dagbladet ville göra något journalistiskt kring valet och sociala medier, säger Ivar Lindén, managing director på Lissly. Och eftersom vi jobbar med sociala medier så ville vi samarbeta.

Mycket data
Information som läsarna kan ta del av är mest omtalade politikerna, partier och ämnen. Resultatet redovisas enkelt i form av staplar samt kurvor. Det finns även möjlighet att välja tidsperiod, det senaste dygnet eller veckan.
– Tanken med #socialavalet är att skapa intresse och journalistiskt värde kring sociala medier och framför allt valet, säger Ivar Lindén. Det är viktigt eftersom det är oerhört många som yttrar sig i sociala medier och delar sina åsikter som är relevanta för allmänheten.

Enligt, Ivar Lindén är den nya realtidstjänsten överskådlig och enkel att använda.
– #socialavalet fungerar så att Lissly letar upp och hämtar information från sociala medier, säger Ivar Lindén. Lissly känner helt enkelt igen vissa ämnesord, som partiledarnas och partiernas namn, från svenska inlägg och sparar dem. Dessutom så finns det även många andra ämnesord på bland annat Twitter och Facebook som Lissly känner av.
Lissly letar även efter olika ämnen kring valet. Svenska Dagbladet har valt ut 20 stycken ämnen som anses viktigast enligt svenskarna.

 

Jessika Dzialo

 

Läs mer:

http://www.svd.se/nyheter

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s