Snabb rådgivning till unga via ny apptjänst

Genom den nya apptjänsten Ungdomsrådgivning ska ungdomar i Skellefteå få svar på frågor om allt ifrån mobbning i skolan till öppettider – inom en timme.

Pär Åhdén, chef på individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun, är en av initiativtagarna till apptjänsten.
– Syftet med appen är att ungdomar ska kunna få tillgång till lättillgänglig information på sina egna villkor, även när det gäller svåra frågor, säger Pär Åhdén.
Tjänsten ingår i appen Mitt Skellefteå, som lanserades i september 2012. Sedan dess har flera andra kommuner skapat liknande appar, däribland Umeå kommun som köpte in konceptet för att kunna erbjuda sina medborgare samma typ av tjänster.
Appen har utvecklats av Skellefteåföretaget Hello Future och innehåller funktioner som ska förenkla vardagen för kommunmedborgare och andra besökare. Många av funktionerna innehåller information om öppettider, källsortering och adresser. En tjänst som blivit extra populär är den som låter skoleleverna betygsätta sin skollunch direkt i mobilen genom att trycka tumme upp eller tumme ned.

Svar inom en timme
I tisdags lanserades den senaste tjänsten, Ungdomsrådgivning, som tagits fram med hjälp av en grupp på 10-15 ungdomar. Utifrån ungdomarnas önskemål om hur tjänsten ska se ut och innehålla har Hello Future skapat och designat den. Initiativet kom från början från individ- och familjeomsorgen på Skellefteå kommun.
– Ursprungstanken var att få ungdomar att söka hjälp hos oss i ett tidigare skede, säger Pär Åhdén.
Tjänsten ska ge ungdomar rådgivning både kring jobbiga och mindre jobbiga ämnen. Genom chattfunktionen kan ungdomarna skicka in frågor till kundtjänst om allt ifrån personliga problem som mobbning i skolan till bibliotekets öppettider. Frågorna skickas till en särskild telefon på kommunens kundtjänst och målsättningen är att de ska besvaras inom en timme under dagtid (kl 8-17).
– Förhoppningsvis ska vi kunna svara på de flesta frågorna inom en timme. Extra knepiga frågor kan ta lite mer tid men då ska man få ett meddelande om att vi skickar ett svar så snart vi kan, säger Pär Åhdén.
Enligt Pär Åhdén är målsättningen att kundtjänsten ska kunna svara på ungefär 80 procent av alla frågor som kommer in. Svåra frågor ska skickas vidare till de olika förvaltningarna, exempelvis frågor om skolan kan skickas vidare till utbildningsförvaltningen. I appen finns också en samtalsknapp som gör att man kopplas direkt till kundtjänst, där dessa samtal prioriteras före andras.

Åsa Stubbfält

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s