Flashback står stadigt

Flashback har sedan länge säkrat sin plats bland nya medier och omnämns flitigt i etablerade medier. Indirekt har forumet stort inflytande på den svenska medierapporteringen.

Huruvida det som bedrivs på diskussionsforumet Flashback är journalistik eller ej diskuteras flitigt i journalistbranschen. Något som däremot kan konstateras utan vidare spekulationer är att Flashback blivit ett ovärderligt researchredskap för svenska journalister idag, inte minst när det gäller grävande journalistik. I takt med att stora medier stänger sina kommentatorsfält ökar trafiken på Flashback. Varje vecka har forumet omkring 2 miljoner unika besökare.

Dagens Media rapporterade igår om att Flashback Media Group AB gjort ett bra år 2013 med en nettoomsättning på drygt 5 miljoner kronor. Det är den högsta omsättningen sedan 2010. Företaget har tre anställda, som tillsammans tog ut en lön på 1,8 miljoner kronor år 2013.

Flashback har spelat stor roll i flera svenska brottshärvor, så som våldtäkterna i Bjästa 2011, där en Flashback-tråd blev nominerad till journalistpriset för att ha rapporterat kring händelserna innan alla traditionella svenska medier gjorde det. Ett annat exempel är Arbogamorden 2008, där Medierna i P1 menade att den intensiva bevakningen på Flashback ledde till att förundersökningsprotokollet laddades upp på The Pirate Bay. En stor debatt utbröt kring offentlighetsprincipen och etik på internet, med särskild anledning av att förundersökningsprotokollet innehöll obduktionsbilder på de mördade barnen.

Men det finns också mindre goda exempel på Flashbacks framfart. I februari rapporterade Aftonbladet om att en Flashback-användare förstörde teknisk bevisning på platsen där mördaren till den 23-åriga mamman i Trollhättan kan ha bränt upp sina kläder.

Flasback-tråden ”Mordet på Vatchareeya Bangsuan”, som handlar om styckmordet i Boden år 2012 har fått enorm uppmärksamhet och vid flera tillfällen omnämnts av etablerade medier i deras egen bevakning av fallet. Tråden har just nu 78406 unika inlägg, varav det senaste skrevs bara för en liten stund sedan. Här diskuteras fallet vidare, långt efter att de stora medierna avslutat sin rapportering.

Åsa Stubbfält

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s