P4 – en kanal som är övertrevlig

3112424_800_450

Alla har olika åsikter om hur radio ska vara. Men vad som är rätt verkar ingen veta. Ska radio vara lättsamt och glatt eller hård och allvarlig?

P4 är en kanal som hör till hela Sverige. Cirka 3 miljoner människor lyssnar på program från P4 i mer än 3 timmar. Kanalen erbjuder inte bara lokala nyheter även också sport och barnprogram. P4 består av 25 lokala kanaler som är spridda över hela Sveriges yta. En av lokalkanalerna är Gävleborg. P4 har under det senaste året fått kritik för att ha varit för trevlig. Speciellt riktar sig kritiken till lokalkanalen Gävleborg.

Kritik eller dåligt humör?
– Trevlighetstonen har gått för långt, säger Lars Regnar Forssberg som jobbar både som journalist och författare.
I en intervju med Sveriges radio berättar han att man vill känna sig berörd när man lyssnar på lokal radio. Men enligt honom kräver det inte att radio ska vara övertrevlig. Han menar att vi som lyssnare kan ta rätt mycket.
– Jag saknar ambition, originalitet och ett tilltal som jag känner mig berörd av. Det har blivit en trevlighet till döds, säger han.  Han påstår även att lokalradion har kommit för långt bort från grundtanken som skapades 1977. Men det håller inte kanalchefen Leif Eriksson på P4 Gävleborg med om.

Sanning eller lögn?
– Jag delar inte den uppfattningen. Allt det som han efterlyser har vi faktiskt. Vi har debatter, orginalnyheter, vi jobbar med att vara ute, ha publikkontakt och vi jobbar mycket med att öka mångfalden i radion, säger Leif Eriksson.
Han påpekar även att de har mycket mer publikmedverkan än på 70- och 80- talet. Han förklarar även att han vet just detta eftersom de mäter utbudet på P4 och på ett helt år medverkar en kvarts miljon lyssnare. I Gävleborg är det 200 personer i veckan som medverkar. Speciellt påpekar han att elva procent av lyssnarens medverkan kommer från folk som inte har sin bakgrund i Norden.

I år ska P4 Gävleborg hålla särskild valbevakning genom lyssnare.
– Vi är ett sällskap för lyssnarna men också folkbildande och nyhetsförmedlande och vi har också fördelen att vara länstäckande. Vi lockar till debatt och medverkan som berör hela länet, säger Ericsson.
Kommer det även i år P4 Gävleborg vara för trevlig som Lars påpekar eller kommer standarden ligga högt precis som Ericsson

Shirley Becker
Foto: Jessica Gow, Malin Hoelstad, SR.

Länkar:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=99&grupp=20134

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5735421

http://www.helahalsingland.se/publikmedverkan-har-aldrig-varit-storre

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s